top of page
  • Redaksjonen

Stockhaus gjør som han vil


Som eg vil er første single hentet fra hans kommende album.

Foto: Camilla Løland

Kristian Stockhaus er i norsk musikalsk målestokk et unikum.


Med et formidabelt stort sjanger-spenn, en bauta av en CV og en urokkelig musikalsk utforskertrang og nysgjerrighet, er han etter 20 år i musikkbransjen fortsatt en kraft å regne med.


Akkurat nå slapp han Som eg vil, en kraftsalve av en låt. Et selvmotiverende oss-mot-verden-anthem med en glassknusende garage-beat i bunn og et stadionvennlig allsangrefreng med retning rett mot atmosfæren.


i Stockhaus’ tilfelle er han verken å finne på noen oppmerket sti eller i åpent terreng

«Ikkje kom her å fortell meg at eg ikkje kan få det som eg vil,

For eg har spadd kull i min fortid,

Nå skal eg grave gull i min samtid»


Både låten og resten av albumet ble urfremført eksklusivt på Vill Vill Vest i slutten av forrige uke, til gode tilbakemeldinger og anmeldelser.


Opp og frem er hans niende soloalbum. Over en dynamisk produksjon som henter inspirasjon fra pop, hip-hop og lydkunst pensler han ut personlige låter med underfundige tekster.


Tidligere har du kunnet høre ham som produsent på kontemporære hip-hop produksjoner, som vokalist og gitarist i det innovative progrockbandet Ungdomskulen, som komponist til det elektroniske lydsporet til en fiktiv sci-fi film. Han har remikset og produsert noen av landets største artister. Han har turnert rundt i verden med egne prosjekter eller som gitarist for band som Røyksopp. Sammen med Synne Sofi Bårdsdatter Bønes har han startet Lekende Lett som er noe så unikt som en hiphop/rnb duo på norsk. Samtidig har han alltid skrevet ny musikk og utviklet seg i solo-prosjektet Stockhaus.


Utrolig nok er han likevel er han relativt ukjent for de fleste, og sjelden nevnt i norsk media. Intet naturlig valg for journalister å ringe når de skal klynge sammen artister for å få bredden av en kulturell sak.


Det er helt klart noe uforløst i forhold til hva han har levert og hvilken status han har i bransjen i Norge. Men med en musikalsk metamorfose i stadig utvikling, er han vanskelig å definere og å putte i bås. Det er lettere å finne en hjort som ikke beveger seg i skogen, og i Stockhaus’ tilfelle er han verken å finne på noen oppmerket sti eller i åpent terreng.


Opp og frem har et sær-stockhauskt tonespråk og garantert de beste pop-refrengene du kommer å høre vest for svenskegrensen i 2021!


bottom of page