top of page
  • Redaksjonen

NAADE om jenteting

Harselerer med meme-fenomenet Just Girly Things.

Foto: Hedda Ness

I dag er NAADE ute med Girly Things, en låt som harselerer med meme-fenomenet Just Girly Things. Låten er inspirert av et vakkert maleri fra 1600-tallet som hun oppdaget i Berlin.


I kjølvannet avUpside Down, som ble Anbefalt av Urørt og spillelistet på NRK P3, slipper forførende NAADEGirly Things, en låt som kort fortalt er inspirert av et maleri fra 1600-tallet av Johannes Vermeer. NAADE ble bergtatt av dette maleriet, som henger på et kunstgalleri i Berlin, av en kvinne som tar på seg et perlekjede i speilet. Det fikk tankene hennes til å spinne.


Jeg blir uvel av tanken og forlater museet med en lettelse over å ikke være kvinne på 1600-tallet.

-Som 18-åring drar jeg på jentetur til Berlin. Der blir jeg bergtatt av et maleri, malt av Johannes Vermeer på slutten av 1600-tallet. Maleriet portretterer en kvinne som tar på seg et perlekjede i speilet. Hun ser ulykkelig ut og virker ikke det minste glad for å pynte seg. Dette får tankene mine til å spinne: en kvinne som er så trist over å smykke seg med perler kan vel umulig gjøre det for sin egen del? Nei, hun pynter seg trolig for noen. Ektemannen, muligens? Nja, ingen giftering. Kanskje det finnes en «han» som kan bli hennes om hun bare gjør seg vakker nok? Jeg blir uvel av tanken og forlater museet med en lettelse over å ikke være kvinne på 1600-tallet. Mens vi vandrer nedover Berlins travle gater, observerer jeg lange blikk fra menn som passerer. Blikkene er ikke rettet mot meg, men mot venninnene mine som ler og kaster på håret. Jeg føler meg plutselig utilstrekkelig; Hvorfor i alle dager klippet jeg meg kort? Om jeg bare hadde beholdt de lange lokkene kunne jeg kastet på håret og ledd sammen med dem. Blikkene ville vært rettet mot meg, også. Tilbake på hotellet rammes jeg av et enormt sinne; Hvordan kan jeg føle meg som en frigjort kvinne i det ene øyeblikket og så liten i det andre? Hykler, tenker jeg. Hykler, hykler, hykler.


-Da jeg klippet meg kort, kalte venninnene mine meg for tøff. Jeg hadde aldri turt det, sa de, mens saksen gled gjennom håret. Jeg følte meg tøff, også. Fuck patriarkatet, og så videre. Jeg innser nå at jeg kanskje ikke er så tøff, likevel. Hadde jeg vært det, ville jeg ledd sammen med de andre, uten å ha et hår å kaste på. Det er vanskelig, da. Samfunnet gjør det ikke akkurat lett å definere egen kvinnelighet. Det var kanskje det som gjorde synet av kvinnen med perlekjede så sårt. Hun ble en påminnelse om det som var, men òg det som fortsatt er. Den vakre, vene kvinnen fra 1600-tallet er ikke borte. Faktisk henger hun på et kunstgalleri i Berlin, hvor hvem som helst kan hvile øynene på henne.


NAADE er forelsket i ord. Spesielt i hvordan de kan brukes til å skape bilder og til å pakke dine dypeste tanker inn i vakre pakker. Det føles frigjørende å være ærlig når du ikke er FOR ærlig, om du skjønner. Hun elsker også å eksperimentere med alternativ popmusikk. Den komboen er farlig fantastisk.

Musikken hennes vil ta deg med på en reise gjennom dramatiske, eventyrlige og ekstravagante landskap, innpakket i snedige formuleringer og lekker vokal..

​Med både Upside Down og flere av de tidligere låtene Anbefalt av NRK Urørt, funnet plass på BAs liste over de beste låtene i 2021, og blitt omtalt som en å følge med på av BT etter hennes fantastisk konsert på Vill Vill Vest, som de også ga en finfin terningkast 5 for, er NAADE nå godt i gang med det nye kapittelet i karrieren.


bottom of page