top of page
  • Redaksjonen

Karin Ann - en ekte LGBTQ+ -kriger


Artisten entrer den norske scenen med video fra Måneskin-regissør.

Foto: Sara Shots

Slovakiske Karin Ann har allerede blitt snakket om som en slags øst-europeisk Billie Eilish. Etter å ha etablert sitt uttrykk med et friskt og glitrende utvalgt av alt-pop-perler det siste året, som har inkludert babyboy, in company og hennes store gjennombruddslåt i’m a loser, følger slovakiske Karin Ann nå opp med nok en anthemisk tungvekter, we’re friends, right?


–Jeg ønsker å bli sett på som noe mer enn en sanger, for det er så mange ting som trenger å bli snakket om, og sangere her får alltid beskjed om å bare synge.

Dermed fortsetter hun den samme lyse og energiske retningen hun har vist frem de siste årene, med en av hennes mest engasjerende og fengslende låter så langt. Låten kommer også med en musikkvideo, regissert av Simone Bozzelli, som blant annet står bak de visuelle tingene til Måneskin. Den imponerende videoen forsterker de store dosene med drepende hooks og livlig tempo, proppfull av hennes særegne og forlokkende tilstedeværelse.


Med vakre melodier med et slående berusende lydbilde, og hennes posisjon som idol for Generasjon Z i Øst-Europa, som en forkjemper for LGBTQ+ og minoriteters rettigheter, har det slovakiske vidunderbarnet allerede gjort seg sterkt bemerket. Etter å ha eksperimentert med både kunst og idrett, fant hun endelig sitt kall i musikkens verden.


Inspirert av musikaler, TV og band som Queen, skrev hun sin første låt som 14-åring, samarbeidet med en produsent i UK da hun var 15, før hun fikk øynene opp for den anerkjente produsenten Tomi Popovič, som hjalp henne gjennom prosessen med å lage sin kommende EP. Karin Anns sound er både vibbete og atmosfærisk, med en perfekt balanse mellom abstrakt og håndfast. Hun synger alltid på engelsk.


-Jeg føler meg mer hjemme når jeg skriver på engelsk, innrømmer hun.


Hun beskriver musikken sin som noe alternativt med en liten klype rock, og pirker borti et spekter av temaer, som for eksempel likestilling mellom kjønn, livet, forelskelse og mental helse.


Men først og fremst håper Karin Ann å nå ut med et budskap, både gjennom musikken og plattformen hun har fått i Øst-Europa.


-Jeg ønsker å bli sett på som noe mer enn en sanger, for det er så mange ting som trenger å bli snakket om, og sangere her får alltid beskjed om å bare synge.


Det virkelige høydepunktet blir likevel når hun får stå på en scene og fremføre EPen live for fansen.


-Jeg gleder meg helt villt til å få spille den nye musikken min, sier hun entusiastisk.

I tillegg til at hun synger om likestilling, livet, forelskelse og mental helse, står hun også opp mot konservative Slovakia og flere andre land. I juli ble hun invitert til å fremføre babyboynasjonal TV i Polen. Da dro hun frem et stort regnbueflagg mens hun fremførte, for å vise at hun står sammen med LGBTQ+ samfunnet og at hun står for likestilling. Hun har siden blitt snakket om som en forkjemper for menneske- og LGBTQ+ -rettigheter.


I mai 2021, vant Karin Ann Munich Music Video Awards med videoen til babyboy, og hunble også den første slovaken som dukket opp på et svært billboardTimes Square i New York, som en del av Spotify EQUAL Music Program. The New York Times siterte henne i en artikkel om å endre imaget til Billie Eilish, som var andre gang New York Times bevisst koblet henne med generasjon Z-emner.


Karin Anns nye single we're friends, right? er ute nå på alle digitale plattformer.

bottom of page