top of page
  • Redaksjonen

Endelig er det offisielt!


Danger Mouse & Black Thought sitt albumprosjekt er klart og på vei.

Foto: BMG

Danger Mouse & Black Thought slipper debutplaten Cheat Codes 12.august via BMG. Dermed kan vi endelig avslutte ryktene og spekulasjonene som har pågått i flere år (som enkelte ryktespredere for eksempel har kalt Dangerous Thoughts).


Den første singelen fra albumet,No Gold Teeth, er tilgjengelig i dag! Danger Mouses' sjelfulle, grenseløse musikk fungerer som den perfekte rammen for Black Thoughts metronomiske, sylskarpe og refrengfrie lyriske overflod, noe som resulterer i en spennende førstesingel fra to av samtidsmusikkens mest respekterte artister.Det høyt etterlengtede albumet har med gjestevokalister som A$AP Rocky, Run The Jewels, Michael Kiwanuka, Raekwon, Joey Bada$$, Russ, Conway the Machine, MF DOOM og enda flere.

Cheat Codes er Danger Mouses' første hiphop-album siden hans DANGERDOOM-samarbeid med nå avdøde MF DOOM og har med seg videreføringen av Black Thoughts banebrytende arbeid med The Roots og hans kritikerroste solotrilogi Streams Of Thought.


Det høyt etterlengtede albumet har med gjestevokalister som A$AP Rocky, Run The Jewels, Michael Kiwanuka, Raekwon, Joey Bada$$, Russ, Conway the Machine, MF DOOM og enda flere.

Brian Burton (artisten kjent som Danger Mouse, AKA den ene havldelen av Gnarls Barkley, Broken Bells, og Karen O & Danger Mouse, og regnet som den mest allsidige produsenten på kloden når det kommer til moderne musikk, har funnet en formidabel ny partner i den uforlignelig produktive Tariq Trotter (AKA Black Thought: rapper, MC & co-founder av The Roots, film-og teaterskuespiller, produsent, låtskriver eller, som Hypebeast oppsummerer: "en av de beste tekstforfatterne i hiphop-historien."


For Burton var Trotter en drømmepartner. Trotter selv syntes at fyren som laget The Grey Album var rimelig kul. Duoen møttes først i 2005, jobbet med noen låter, tiden gikk, livet skjedde, Danger Mouse produserte kritikerroste superhits for Gorillaz, A$AP Rocky, Adele, Beck, Michael Kiwanuka, The Black Keys, U2, og flere. The Roots ble det første husbandet til Conan O’Brian mens Tariq slapp sin egen serie av kritikerroste album, Streams of Thought. Han skrev, komponerte og spilte hovedrollen i et kritikerrost off-Broadway show, Black No More. Han samarbeidet med Eminem, John Legend, Pusha T, Griselda (Westside Gun, Benny the Butcher) etc, og co-produserte en tv-serie med and Questlove.


Sammen med den nevnte førstesingelen slipper også Danger Mouse & Black Thought en tilhørende musikkvideo til No Gold Teeth. Den er regissert av UNCANNY (den UK-baserte kreative duoen George Muncey og Elliot Elder). Seerne serveres en visuelt hypnotiserende collage av maskinlæringsdrevne bilder som sømlst matcher omrisset av Black Thoughts siluett.


Begge trodde at den andre hadde gått videre, men de sluttet aldri

å ville jobbe sammen..


Så endret verden seg… Burton følte en instinktiv trang til å gå tilbake til røttene sine og ville lage et nytt hiphop-album, sjangeren som oppdro ham. Og han visste at Tariq var rapperen med en så sterk lyrisk dyktighet at han kunne tilpasse seg de frodige lydene, stemningene og teksturene han hadde i tankene. Det emosjonelle spekteret i Brians musikalske landskap måtte matches med en lyrisk intensitet som bare Tariq kunne få til.


Tariq på sin side trengte et sted der han kunne uttrykke seg selv musikalsk utenfor rammene og strukturen i hans eget band. Brian ble den første samarbeidspartneren Tariq hadde jobbet med som bevisst unngikk all struktur. Han kunne høre på musikken til Brian og ordene bare fløt. Det var frigjørende.


Musikken de to skulle lage sammen ble i stor grad inspirert av de kombinerte fordelene av alder, visdom og… isolasjon. Burton var en langt mer erfaren låtskriver og produsent enn da de først møttes. Årevis av opparbeidet selvtillit lærte ham at “less could be more”. Tariqs enestående ferdigheter og det store utvalget av soniske paletter, som de tilsynelatende mestrer med den største letthet, kan bare tilskrives hans omfattende erfaring med å finpusse på ulike lydbilder. Paradoksalt nok har de som er tettest på Tariq bemerket at stemmen hans aldri har hørtes yngre ut. Årene med personlig og profesjonell erfaring ble bare forsterket av de stadig mer isolerte forholdene Cheat Codes ble spilt inn under. Den intimiteten fokuserte ikke bare på den artistiske visjonen i musikken, men forsterket de kreative båndene og vennskapet mens de to ble til én unik musikalsk og lyrisk kraft.


Til tross for dens brillianse og tilsynelatende kompleksitet i den store variasjon av lydbilder, stemninger og gjestevokalister fra aller øverste hylle, er Cheat Codes en ganske behersket plate. Den naturlige kjemien mellom Brian og Tariq skinner aller sterkest gjennom når man opplever hvor lett både lytteren og artistene beveger seg gjennom dette albumet. Dessuten er det et album som er helt ubundet til enhver sjanger, epoke eller trend. Ukategoriserbar og tidløs. Det er lyden til duoen som observerer sin egen kultur og stiller spørsmål de kanskje ikke har svar på. Men det har utvilsomt tanker rundt det.


bottom of page