top of page
  • Redaksjonen

Efterklang slapp nettopp album

Oppdatert: 11. okt. 2021


Windflowers er danskenes mest direkte plate til dags dato

Foto: Peter Gramstrup

I dag slipper Danmarks særdeles populære Efterklang sitt nye album, Windflowers, på City Slang. Du kan også se dem live både i Bergen og Oslo, henholdsvis 19. og 20.oktober.


I over 20 år har Efterklang flyttet grensene til eksperimentell, elektronisk, emosjonell kammerpop. Når de annonserer sitt sjette studioalbum, deres første på City Slang, fortsetter den danske trioen bestående av Mads Brauer, Rasmus Stolberg og Casper Clausen den kreative reisen som har brakt dem enda tettere sammen, selv om livene deres har vokst i ulike retninger. Ved å kanalisere motivene av håp og forandring som platetittelen representerer, er albumet resultatet av deres mange år med samarbeid og eksperimentering, som har blitt destillert til deres fineste og mest direkte melodiske øyeblikk så langt.


Mens Efterklang, som de fleste andre, så at deres planer for sommeren 2020 gikk i vasken, flyttet de fokus over på å skape noe nytt. Med det som føltes som all tid i verden og ingenting å bevise, begynte Casper og Mads å lage noen låtskisser, bare for å se hvor det førte dem.


Vi snakket aldri om hvilke låter som ikke skulle være med på platen. Vi snakket kun om hvilke som skulle være der, og det var nøkkelen

Med begrensede muligheter til å hente inn gjester og sessionmusikere, måtte Efterklang utfordre sin vanlige kreative prosess og akseptere sine egne begrensninger. Opphavet til Windflowersvar back to basics og ble en øvelse i å putte deres omfattende og dynamiske erfaring i spill. Gjennom å produsere platen selv, fant de tilbake til den lekenheten og gleden det kan være å lage musikk sammen, og de omfavnet sin distinkte popsensibilitet og skapte sine fineste melodiske øyeblikk til dags dato.


På platen er Casper tilbake til å synge på engelsk igjen, stort sett. Den er rik og intim, lyden av tre venner som finner hverandre i en tid når verden rundt virker ustabil. Platen handler om å eksistere. Alene, sammen og i naturen. Den handler om å gjenoppta kontakt, og om å la hverandre vokse.

Uten deadlines og uten grenser, kunne de skape helt fritt.Windflowerser inspirert av den rene gleden av musikk. Skapelsen var leketid og virkelighetsflukt og resulterte i over 70 låtidéer. Det tok to dager å bare høre gjennom alt.


-Vi snakket aldri om hvilke låter som ikke skulle være med på platen. Vi snakket kun om hvilke som skulle være der, og det var nøkkelen, sier Rasmus.


Gjennom tiden det tok å spille inn, dro bandet fem ganger til studioet Real Farm på øyen Møn, sør for København. De jobbet gjennom alle årstider og opplevde alt fra lyst solskinn til iskalde snøstormer.


-Du kjenner elementene mye bedre når du ikke er i byen, og det er godt å bli minnet på at vi alle er en del av naturen,” sier Mads.


Skolekompisene i Efterklang slapp sittdebutalbum Tripperi 2004, en dynamisk plate med sparsommelig elektronika og rike harmonier, som høstet stor internasjonal anerkjennelse. Gjennom årene har de opparbeidet seg en andaktig fanskare, ikke bare med deres cinematiske, romslige og fengende komposisjoner, men med sin utholdende eksperimentering og inkludering. Etter å ha sluppet 2012s Piramida, tok trioen tid borte fra den tradisjonelle albumsyklusen, de startet Liima med den finske perkusjonisten Tatu Rönkkö, var med å skrive den oppslukende operaen LEAVES: The Colour of Fallingsom en del av Copenhagen Opera Festival og deltok på Berlinbaserte PEOPLE festival. Den reisen kulminerte i 2019s Altid Sammen, et samarbeid med det belgiske barokkensemblet B.O.X, som vokste til en Efterklangplate.


Efterklangs konstante innovasjon og åpenhet for samarbeid, utvider seg fra bandets kjernemedlemmer og inn i lytterens verden. Opp gjennom årene har bandet tatt del i idéer som bryter med tradisjon, hvor de har invitert publikum til den kreative prosessen. Fra oppmuntrende DIY screenings for dokumentaren An Islandtil å gå i bresjen for musikkutdanning med sitt Efterkids-initiativ, og til å lage publikumskor på deres forrige turné, jager de stadig øyeblikk av toveis-kommunikasjon med publikum. Essensen av fellesskap gjennomsyrer bandets fortid og nåtid, og har aldri førtes mer vital enn nå.


Nå deler de musikk gjennom sin egne plattform, hvor fans inviteres til å samarbeide og komme med tilbakemeldinger mens de lytter til nye låter for første gang. Samarbeid og samfunn har alltid vært kompasset til Efterklang, og de ser alltid etter nye måter å bygge meningsfull dialog med sitt publikum, for å være oppfinnsom og inkulderende.


-Vi vil ikke spille for folk, vil vil spille og lage musikk MED folk, forklarer Rasmus.


Etter alle sine år sammen, deler Mads, Casper og Rasmus den ekte intimiteten en familie har. Windflowers er et bevis på at kontakt og samfunn kan triumfere over motgang, og resultatet er virkelig vakkert.



bottom of page